Jedzenie odżywczych pokarmów bogatych w niektóre witaminy może pomóc twojemu układowi odpornościowemu zwalczyć chorobę. Warto bliżej przyjrzeć się tym witaminom, uzyskać informacje o tym, w jakich pokarmach można je znaleźć i jak mogą pomóc ci zachować zdrowie.
Jak witaminy są ważne dla odporności organizmu?
Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm obronny, składający się z wielu komórek, tkanek oraz organów. To dzięki ich sprawnej pracy jesteśmy zabezpieczeni przed wieloma infekcjami, za rozwój których odpowiadają bakterie, grzyby oraz wirusy. Im silniejsza nasza odporność, tym mniej problemów ze zdrowiem. Sprawnie działający układ immunologiczny jest wstanie w porę rozpoznać zagrożenie, a następnie – rozpocząć z nim skuteczną walkę.
Witamina C
Witamina C jest jednym z największych wzmacniaczy układu odpornościowego ze wszystkich. W rzeczywistości brak witaminy C może nawet uczynić cię bardziej podatnym na zachorowanie. Produkty bogate w witaminę C to pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, truskawki, papryka, szpinak, jarmuż i brokuły.
Codzienne spożywanie witaminy C jest niezbędne dla dobrego zdrowia, ponieważ twoje ciało jej nie produkuje ani nie magazynuje. Dobrą wiadomością jest to, że witamina C jest w tak wielu produktach spożywczych, że większość ludzi nie musi brać suplementów witaminy C, chyba że lekarz zaleci inaczej.
Witamina B6
Witamina B6 jest niezbędna do wspierania reakcji biochemicznych w układzie odpornościowym. Pokarmy bogate w witaminę B6 obejmują kurczaka i ryby zimnowodne, takie jak łosoś i tuńczyk. Witamina B6 znajduje się również w zielonych warzywach i ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu.
Witamina E
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi zwalczyć infekcję. Produkty bogate w witaminę E obejmują orzechy, nasiona i szpinak.
Trik witaminowy
Prosta zasada może ci pomóc przy wyborze owoców i warzyw w sklepie spożywczym lub na rynku rolników: im bardziej kolorowe są owoce i warzywa, tym lepiej.Staraj się jeść różnorodne potrawy i staraj się jeść owoce i warzywa z każdego koloru tęczy. Twój talerz będzie bardziej kuszący i otrzymasz jak najwięcej witamin i składników odżywczych wpływających na zdrowie.
Ważne jest również, aby wiedzieć, że budujesz silny układ odpornościowy, utrzymując zdrowe nawyki żywieniowe w miarę upływu czasu. Podczas śniadania nie możesz zjeść czterech pomarańczy i oczekiwać, że tego dnia będziesz chroniony przed przeziębieniem.